Implantaten worden geplaatst door de kaakchirurg of door de tandarts, die hiervoor een aanvullende cursus heeft gedaan. Soms plaatst de kaakchirurg alleen het implantaat en maakt de tandarts de suprastructuur.
Wat is mogelijk met implantaten?
- als vervanging van een enkele kies of tand;
- als vervanging voor meerdere tanden en kiezen. In zo’n situatie
wordt er een brug op het implantaat geplaatst; - om te dienen als basis voor een overkappingsprothese ofwel ‘klikgebit’.
De keuze hangt af van de kans op een optimaal herstel van de gebitsfuncties en de financiële situatie van de patiënt.
Bij wie zijn implantaten mogelijk?
- Er moet voldoende kaakbot zijn om een implantaat voldoende houvast te bieden. Een belangrijke vernieuwing op implantaatgebied is ook dat patiënten met te weinig kaakbot nu kunnen worden behandeld. Dat gebeurt door op die plaatsen eerst bot aan te brengen en daarna pas het implantaat te plaatsen. Het opvulbot kan afkomstig zijn van de patiënt zelf (uit kin of heup), maar er kan ook kunst- of donorbot worden gebruikt.
- Het tandvlees rondom de overige nog aanwezige tanden en kiezen moet gezond zijn, om het implantaat goed te laten functioneren.
- De inzet van de patiënt en een zeer goede mondhygiëne zijn zéér belangrijk!
Nu treedt een ‘rustperiode’ in, die 3 tot 6 maanden duurt. In deze periode krijgt het kaakbot de kans aan het implantaat vast te groeien. De implantaten mogen niet worden belast. De tandarts maakt meestal een tijdelijke voorziening in de vorm van een noodbrug of kunstgebit. U wordt hierover vooraf ingelicht.
Na de rustperiode wordt onder verdoving een stukje tandvlees boven het implantaat weggehaald, waarna de kroon, brug of basis voor de overkappingsprothese wordt geplaatst.
Daar staat echter tegenover dat er een grote inzet van de patient wordt vereist voor een goede mondverzorging, en dat hij/zij dat gedurende de rest van zijn leven zal moeten volhouden. De behandeling duurt lang, is kostbaar en wordt niet altijd (volledig) vergoed door het ziekenfonds of de verzekering. Het ziekenfonds en een aantal particuliere verzekeringen vergoeden de implantaten voor geheel tandeloze patiënten. De prijs van een aan gebitsimplantaten verankerde gebitsprothese is met 3.000 à 4.000 euro’s drie à vier keer zo hoog als conventionele gebitsprothesen voor onder- en bovenkaak, maar biedt meer comfort en kauwvermogen.
De oplossing voor het enkele ontbrekende gebitselement, dat vroeger vervangen werd door een plaatje of een brug, wordt door de verzekering niet vergoed, tenzij de gebitselementen door een ongeluk ontbreken, of als ze nooit zijn aangelegd. De prijsverschillen zijn aanzienlijk, een partiële plaatje kost veel minder dan een implantaat. Voor een begroting kunt u terecht bij uw behandelaar en over de vergoeding kunt u informeren bij uw zorgverzekeraar.