Prothese
Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden wanneer deze verdwenen zijn. Voor het maken van een prothese maakt de tandarts eerst een eerste afdruk (anatomische afdruk) met confectielepels en alginaat.
Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsen model gemaakt en daarop wordt een individuele lepel vervaardigd in kunststof of shellak. Met deze individuele lepel, die perfect past op de mond van de patiënt, wordt een tweede afdruk genomen met een zeer precies materiaal, elastomeer of een silicone of een ander precies afdrukmateriaal.
Implantologie
De implantologie als tandheelkundige techniek is in Nederland in opmars. In het jaar 2000 zijn zo’n 40.000 tandheelkundige implantaten in de monden van Nederlandse patiënten geplaatst. Implantaten zijn kunsttandwortels die kunnen dienen om een tand, kies of een brug op te zetten. Ze kunnen ook dienen als steun en houvast voor een overkappingsprothese.
Een dergelijke kroon, brug of basis voor een overkappingsprothese die op de geïmplanteerde kunstwortel wordt geplaatst, wordt ook wel de ‘suprastructuur’ genoemd.
Preventie
Bij de tandarts worden er ook verschillende preventieve handelingen verricht, zoals het sealen van de kiezen. Ook worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt van het gebit zodat de tandarts na kan kijken of er gaatjes tussen of onder de tanden en kiezen zijn ontstaan, of dat er misschien een ontsteking zit.
Voorkom gaatjes,