Het levenslange behoud van uw gebit begint bij een goede gebitshygiëne. Door minstens tweemaal per dag uw tanden te poetsen met een fluoride-bevattende tandpasta, houdt u het in goede conditie en voorkomt u het ontstaan van tandbederf (cariës).
Goed tandenpoetsen begint met de aanschaf van een geschikte tandenborstel. Koopt u een borstel met een kleine kop en zachte haren en vervang deze borstel minstens één maal per drie maanden (of wanneer de borstelharen uit elkaar gaan staan).
Doe op de tandenborstel een kleine hoeveelheid tandpasta met fluoride (een klein bolletje volstaat). Neem vervolgens de tijd voor het poetsen (minstens twee minuten, maar langer mag natuurlijk ook) en poets systematisch het hele gebit met korte heen en weer gaande bewegingen. Oefen tijdens het poetsen niet teveel druk uit op de tandenborstel.
Probeer systematisch uw hele gebit te poetsen en poets ook uw tong mee. De volgorde (tanden, kiezen, onderkaak, bovenkaak) is niet van belang, zolang u maar een manier vindt waarbij u niets van uw gebit vergeet te poetsen.
Poets behalve het kauwoppervlak en de binnen- en buitenkanten van tanden en kiezen ook de overgang van tanden/kiezen naar het tandvlees goed. Dit kunt u het beste doen door de borstel schuin onder een hoek van 45º op de overgang van tand naar tandvlees te zetten. Probeer vervolgens met de borstelharen een beetje tussen het tandvlees en de tand (de pocket) te komen met kleine bewegingen en zonder teveel druk.
Natuurlijk kunt u uw gebit ook poetsen met een elektrische tandenborstel. Hiervoor is zelfs speciale tandpasta in de handel. Ook met de elektrische tandenborstel moet u minstens twee minuten per poetsbeurt poetsen.
Ook als u zich goed aan de bovenbeschreven instructies houdt, zal het niet altijd lukken ook de ruimte tussen tanden en kiezen goed schoon te houden en zal tandplak hier kunnen aangroeien en tandvleesontsteking en tandbederf veroorzaken. Om dat te voorkomen bestaan er andere methoden om het gebit te reinigen.
Om tandplak tussen tanden en kiezen te verwijderen kunt u één maal per dag tandenstokers gebruiken. In de winkel kunt u diverse tandenstokers kopen: een goede tandenstoker is van hout, is driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze zijn tevens in verschillende dikten verkrijgbaar: hoe groter de ruimte tussen uw tanden en kiezen, des te breder moet de tandenstoker zijn, die u gebruikt.
Het tanden stoken gaat als volgt: maak van tevoren de tandenstoker nat met wat speeksel en steek de stoker met de smalle platte kant naar het tandvlees gericht tussen de tanden of kiezen. Haal de stoker een paar keer stevig heen en weer. Doe dit tussen alle tanden en kiezen.
Als u voor het eerst begint met tanden stoken, dan kan het zijn, dat het tandvlees gaat bloeden en dat het een beetje pijn veroorzaakt. Laat u hierdoor niet ontmoedigen! Bloedend tandvlees wijst op ontsteking en regelmatig stoken zal ervoor zorgen, dat de ontsteking en de pijn vermindert.
Als de ruimte tussen uw tanden en kiezen te smal is om goed te kunnen stoken, dan kunt u ook flossdraad gebruiken om de ruimten tussen tanden en kiezen schoon te maken. In de handel zijn diverse soorten flossdraad verkrijgbaar: diverse dikten, met of zonder waslaagje etc. U kunt zelf het beste uitproberen wat u het prettigst vindt.
Neem een halve meter flossdraad (voor het hele gebit) en wikkel de uiteinden een paar keer om uw wijsvingertoppen heen voor extra houvast. Span de draad strak en breng hem de draad op spanning. Beweeg vervolgens op een zagende manier de draad tussen de tanden en kiezen door. Ga ook met de flossdraad een stukje tussen het tandvlees en tand in. Dit mag geen pijn doen. Doe dit tussen alle tanden en kiezen. Haal de draad ook weer met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen vandaan.
Ook als u voor het eerst flosst, kan het zijn dat dit wat pijnlijk is en het tandvlees gaat bloeden. Dit is een teken van ontsteking, wat juist door regelmatig te flossen zal verbeteren. Laat u dus niet ontmoedigen en ga door met dagelijks flossen.
Als de ruimte tussen uw tanden en kiezen dit toelaat, kunt u er ook voor kiezen om de ruimte tussen de tanden en kiezen schoon te maken met een rager (een spiraalachtig borsteltje).
Ook zijn er diverse soorten ragers te verkrijgen in de handel: ragers van verschillende dikten, ragers met lange borstels, en ragers met een kortere borstel die in een houder kunnen worden vastgezet.
Neem een klein beetje tandpasta op de rager en beweeg de rager heen en weer tussen de tanden en kiezen. De rager moet zo dun zijn dat de borstel net tussen tanden en kiezen door kan, terwijl de metalen kern de tanden en kiezen niet raakt. Het kan zijn dat u ragers nodig heeft van verschillende dikten voor uw gebit. Beweeg ook nu het ragertje weer een paar keer heen en weer. Spoel na het ragen uw mond even na. De ragers kunt u meerdere malen gebruiken, als u ze na het ragen goed naspoelt.
Ook hier geldt dat, als u net met ragen begint, dit in het begin moeilijk en wat pijnlijk kan zijn. Ook hier kan het tandvlees vaak gaan bloeden. Dit zal echter na regelmatig ragen verdwijnen.
Om zelf uw mondhygiëne te controleren, kunt u af en toe gebruik maken van plakverklikkers (“Plak-indicator”). Deze rode tabletjes kunt u zonder recept kopen bij de drogist.
Na het poetsen kauwt u de tabletjes voorzichtig kapot en gaat met uw tong langs uw tanden en tandvlees. Hierna spoelt u even met water. Vervolgens kijkt u in de spiegel, waar de kleurstof uit de tabletjes de tandplak rood heeft gekleurd. Vaak is er nog sprake van tandplak op de overgang van de tanden naar het tandvlees, en tussen de tanden (raak met de cursor de foto rechts aan). Dit zijn de gebieden waar u met poetsen in de toekomst meer aandacht aan kunt besteden.